Zeeschildpadden Project

Zo schattig. Zo reusachtig. Zo bedreigd.

Het San San-Pond Sak Zeeschildpadden Project in Panama

Wauw. Lederschildpadden kunnen wel twee meter lang worden! Maar alleen als de net uit het ei gekropen babyschildpadjes de run over het strand naar de zee overleven. En daarin spelen onze Panamese vrienden van COOBANA een belangrijke rol. Ze ondersteunen de plaatselijke natuurbescherming door enkele maanden per jaar de stranden te bewaken. Zo hebben ze al 12.000 zeeschildpaddeneieren kunnen beschermen waaruit 8.100 baby zeeschildpadden zijn gekropen die uiteindelijk veilig het water konden bereiken.

Maak kennis met COOBANA – en ontdek een stukje paradijs!

Fyffes werkt samen met telers en organisaties op diverse locaties en wij hechten veel waarde aan de gemeenschappelijke zorg voor mens en milieu. In Panama werkt Fyffes samen met COOBANA – het bananencoöperatief in Changuinola – om de beste Fairtrade bananen van Midden-Amerika te kunnen verbouwen. Changuinola ligt in het noordoosten van Panama, een prachtig gebied met fantastische flora en fauna.

Niet ver hiervandaan ligt de schitterende San San-Pond Sak lagune. In dit waterrijke gebied leven papegaaien, haviken, reigers en nog veel meer diersoorten, zoals West-Indische lamantijnen (zeekoeien), luiaards, leguanen, apen, zeeschildpadden en slangen. Als je ooit in de buurt komt, moet je niet nalaten een boottochtje te maken zodat je deze dieren van dichtbij kunt bekijken!

Hier – midden in het paradijs – helpt COOBANA het plaatselijke instituut voor natuurbescherming bij het in stand houden van diverse populaties wilde dieren. Een van de belangrijkste initiatieven is de bescherming van de lederschildpad, de grootste schildpad ter wereld. Helaas lopen de aantallen van deze diersoort op veel plaatsen ter wereld sterk terug. Het plunderen van de schildpadeieren is een groot probleem. Maar nu is een team van de Technische Universiteit van Bocas del Toro, de Universiteit van Panamá, het ministerie van milieu, Panamá Verde en COOBANA een speciaal programma gestart om de nesten met lederschildpadeieren op het strand te bewaken.

Wist jij dat?

Groot, groter, grootst: Lederschildpadden zijn de grootste schildpadden ter wereld. Ze kunnen wel meer dan 2 meter lang worden en 600kg zwaar!

Even vermelden: Alle andere zeeschildpadden hebben harde schilden, maar het inkt-kleurige rugschild van de lederschildpad is flexibel en wordt versterkt door duizenden botachtige plaatjes, zodat het er 'leerachtig' uitziet.

Duiken als de beste: Lederschildpadden kunnen duiken tot wel 1250 meter diep – dieper dan welke andere zeeschildpad dan ook – en ze kunnen maximaal 85 minuten onder water blijven.

Waar draait het speciale programma om?

Na het paren in de zee komt het lederschildpad vrouwtje tijdens het broedseizoen aan land om te nestelen. Tijdens dit nachtelijke ritueel graaft zij een gat in het zand waarin ze ongeveer 80 eieren legt. Ze bedekt het nest met zand en wist de sporen uit om ontdekking van haar nest door roofdieren te bemoeilijken. Dan gaat ze terug naar zee. Tijdens deze periode bewaakt een groot team van vrijwilligers de nesten zodat het aantal babyschildpadjes dat overleeft zo hoog mogelijk wordt.

In totaal wordt er 184 dagen lang gewaakt door een internationaal team van 229 mensen.

Er is ook een speciaal "kinderdagverblijf" geprepareerd: 10m2 speciaal geselecteerd strand is afgebakend en schoongemaakt. Vervolgens werd er een gat gegraven van 1 meter diep, waarin zeven werden geplaatst en ook werd het stukje strand omheind.

En heel belangrijk: er is een speciaal milieu educatieprogramma opgezet voor studenten en scholieren in Changuinola om dit onderwerp ook bij de jonge generatie onder de aandacht te brengen.

Wat een succes.

Elk jaar is het dankzij deze inspanningen mogelijk om de nesten van de lederschildpad te beschermen en te verplaatsen. Ook de nestplaatsen van diersoorten als de link, de karetschildpad, de Cabezona en de Blanca.

In 2017 zijn er meer dan 12.000 eieren beschermd en vonden 8.100 babyschildpadjes hun weg naar zee. Hoe geweldig is dat?