Latin Cuisine

Laat je inspireren door de tropen!

Kan jouw leven wel een vleugje tropen gebruiken? De beste en lekkerste manier is om te experimenteren met ons heerlijke en gezonde tropische fruit.

Veel mensen zijn dol op een banaantje – handig om mee te nemen – of stukjes meloen en ananas. Het zijn heerlijke tussendoortjes! Maar hoe wordt dit fruit eigenlijk gegeten in de landen waar het vandaan komt?

Latino Cuisine

In de Latijns-Amerikaanse keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lokaal verbouwde producten zoals groenten en natuurlijk tropisch fruit. Je ziet dit terug in de kleuren, de creativiteit en de voedingswaarde van de traditionele gerechten. De rijke smaken van de Latino keuken zijn een weerslag van het tropische leven. Laten we eens een kijkje nemen in de keuken van de landen waar ons fruit vandaan komt!

Ontbijt in Costa Rica

Voor veel Costa-Ricanen staat het devies Pura Vida centraal, hetgeen "puur leven" betekent. Hieronder verstaan zij een vredig en positief bestaan waarbij ruimte is om te genieten van het moment. Dankbaarheid voor de goede dingen in het leven – waaronder voedsel – staat centraal. Een traditioneel en populair ontbijtgerecht in Costa Rica is Gallo Pinto, wat "gespikkelde haan" betekent. Het gerecht bestaat uit rijst, zwarte bonen, zure room, roerei en gebakken banaan, eventueel met verse gember en andere specerijen naar keuze.

Lunch in Colombia

De meeste van onze bananen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar de keuken afwisselend, aromatisch en voedzaam is. We spraken met Claudia David uit de Colombiaanse regio Urabá – een van de gebieden waar onze bananen vandaan komen- en vroegen haar ons iets meer te vertellen over de traditionele gerechten uit de regio.

"We hebben geluk dat hier in dit warme klimaat zoveel verschillende fruitsoorten groeien. De groene bakbanaan (familie van de fruitbanaan zoals wij die kennen) groeit overal, en hij wordt in heel veel gerechten gebruikt en smaakt altijd lekker. Gefrituurde bakbananen heten Patacones en zijn heel makkelijk te bereiden. Ze passen bij vrijwel iedere maaltijd. Pel de banaan, snijd hem in stukjes en frituur hem in plantaardige olie. Hier eten we Patacones met een beetje kaneel erop, voor een lekkere en onverwachte twist!"

Claudia vertelt dat Colombianen dol zijn op avontuurlijk koken: "We experimenteren met verschillende soorten zoete tropische vruchten, specerijen en groenten. Zo blijft koken een avontuur!"

Claudia’s Kokos-Bananen-Ananas Cake

Ingrediënten:

  • 1 ½ kopje bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel bicarbonaat (baking soda)
  • ¼ theelepel kaneel
  • ½ pakje boter
  • 3 eieren
  • 1 kopje suiker
  • 2 rijpe Fyffes bananen, geprakt
  • 1 kopje kokosmelk
  • ½ kopje ananas, in hele kleine stukjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180˚C. Beboter een tulbandvorm of rond bakblik. Roer de boter en de suiker door elkaar en voeg hieraan langzaam bloem, kokosmelk, bicarbonaat, kaneel, eieren en bakpoeder toe. Voeg tenslotte de ananas en de banaan toe en meng alles goed. Spatel de mix in de bakvorm. Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Zodra de binnenkant niet meer blijft plakken aan een schoon mes, is de cake klaar. Plaats hem op een rooster om af te koelen. Serveer met een toefje kokosroom.

Diner in Peru

Van eiwitrijke quinoa tot versbereide ceviche; de populariteit van de Peruaanse keuken in het westen neemt toe en daar kijken wij niet van op. De exotische kunst van het combineren van smaken en texturen om tot nieuwe smaaksensaties te komen, is de reden waarom tradioneel Peruaanse gerechten wereldwijd worden gewaardeerd. Bovendien zitten ze boordevol verse ingrediënten die rijk zijn aan voedingswaarde.

Hoogste tijd dus om eens te experimenteren met traditionele Latijns-Amerikaanse gerechten!

Ceviche met meloen

Ingrediënten:

  • 450 gram gekookte garnalen
  • ¼ kopje versgeperst citroensap (ongeveer 2 citroenen)
  • ¼ kopje versgeperst limoensap (ongeveer 3 limoenen)
  • 4 hele vleestomaten
  • 2 hele jalapeno pepers
  • 1 kopje meloen, in dobbelsteentjes
  • ½ kopje gehakte koriander (vers)
  • ¼ kopje fijngehakte rode ui
  • 1 avocado
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

Meng het citroensap met het limoensap en giet de helft van het mengsel over de garnalen. Laat het marineren. Voeg de dobbelsteentjes van meloen toe, samen met de tomaten, de jalapeno pepers, de fijngehakte uitjes en de gehakte kruiden. Meng alle ingrediënten goed door elkaar totdat het sap er goed is ingetrokken. Voeg tenslotte de avocado toe en de rest van het citroen-/limoensap. Breng op smaak met zout en peper en serveer met tortilla chips.

Wat meer over bakbananen...

Oorspronkelijk zijn bakbananen afkomstig uit het verre oosten, waarvandaan ze zich verspreid hebben naar Afrika, Egypte en het tropische deel van Zuid-Amerika. Aangezien ze goed groeien in subtropische klimaten, werden ze al snel onderdeel van het dagelijkse menu.

Hoewel ze minder zoet zijn dan de normale fruitbanaan, kunnen bakbananen ook rauw worden gegeten. Het vaakst worden ze echter gebakken of gefrituurd en worden ze geserveerd als bijgerecht bij populaire gerechten, doorgaans met rijst. Als bakbananen rijpen, worden ze steeds zachter en zoeter, net als normale bananen.

Bakbananen zijn een uitstekende bron van vezels en kalium en bovendien bevatten ze veel vitamine A, C, B2 en B6. Het consumeren van een bakbanaan is een uitstekende manier om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 5 stuks groente of fruit te komen.

Kijk eens naar dit heerlijke recept voor Hartige Bananen Beignets:

Heb je van het lezen honger gekregen? Kijk voor meer heerlijke recepten eens op Fyffes Kookstudio. Ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om jouw eigen gerechten een tropische twist te geven. Hasta Luego!