IVAN DARIO

Het draait allemaal om samenwerking

Wij importeren onze bananen al jaren uit Midden- en Zuid-Amerika. Logisch – het klimaat is ideaal voor dit fruit en ze verbouwen er de lekkerste bananen ter wereld! Maar dat is niet het hele verhaal. De sleutel tot het verantwoord verbouwen van heerlijk fruit is effectieve samenwerking met de plaatselijke community die het fruit verbouwt.

Wat maakt een community tot een community?

Samen met Unibán – het grootste bananencoöperatief ter wereld en al sinds lange tijd onze partner – en haar sociale stichting Fundación Unibán, steunen wij landbouwcommunity’s in de Colombiaanse regio’s Urabá en Magdalena.

Wij zetten ons in voor lokale projecten die worden opgezet al naar gelang de plaatselijke behoefte en helpen medewerkers in de bananensector om hun leefgemeenschap te ontwikkelen, zodat mensen van alle leeftijden een plek hebben om samen te komen en hun ervaringen, interesses en ambities te delen. Met iedere Fyffes banaan uit Colombia die jij koopt, steun je deze projecten. Dank je wel!

Wat is het "IVAN DARIO" project?

Als onderdeel van onze langdurige commitment, hebben wij samen met de lokale bevolking in Urabá het IVAN DARIO project opgezet: een uitgebreid community terrein dat voorziet in allerlei behoeften die de bewoners in dit gebied hebben. Om precies te zijn: Het gaat hier om 148 families (totaal 740 mensen) die worden geholpen met dit project.

Het terrein beschikt over een nieuwe speelplaats, zodat kinderen veilig samen kunnen spelen en sociale vaardigheden kunnen opdoen die ze later nodig zullen hebben bij het aangaan van gezonde volwassen relaties. En heel belangrijk; de speelplaats ligt vlakbij de gezinswoningen, zodat de ouders hun kleintjes goed in de gaten kunnen houden terwijl ze aan het spelen zijn!

Een openlucht fitness-terrein naast de speeltuin biedt plaats aan diverse toestellen die allemaal gratis te gebruiken zijn en bovendien gemakkelijk te bedienen. Samen sporten is een geweldige manier om elkaar wat beter te leren kennen, ongeacht je leeftijd – en natuurlijk is het ook nog eens goed voor de gezondheid! De gedachte is dat het ontwikkelen van gezonde gewoontes op lange termijn een positieve invloed heeft op de hele community.

Daarnaast werkt dit community centrum ook samen met The National Service of Learning (SENA) – een nationale publieke instelling met de missie om te investeren in de sociale en technische ontwikkeling van Colombiaanse community’s, bijvoorbeeld door het aanbieden van beroepsopleidingen. Dit samenwerkingsverband biedt aan vrouwen in de regio de mogelijkheid om diverse skills te ontwikkelen, waarmee zij een bijdrage aan het gezinsinkomen kunnen leveren.

Wat vinden zij er zelf van?

Diana Cecilia Arcila Vega, werkzaam voor Fundación Uniban en coördinator van het IVAN DARIO programma, zegt: "Vanaf het begin heeft onze stichting nauw samengewerkt met leden van de community om er zeker van te zijn dat we op hun behoeften zouden inspelen en iets zouden neerzetten wat echt van pas zou komen. Ze kwamen zelf met het idee voor een outdoor fitnessruimte, gemeenschappelijke ruimtes en uiteraard een speelplaats voor de kinderen! Het was belangrijk dat iedereen een bijdrage aan dit project zou leveren, zowel in concept als in uitvoering van het plan. De community voelde zich verantwoordelijk voor het project. Het harde werk heeft iets heel moois opgeleverd!"

Claudia Zapata David woont op het nieuwe complex en is erg blij met alle aanwezige faciliteiten: "De nieuwe speelplaats is perfect, aangezien de kinderen vlak naast de huizen spelen. Het terrein biedt ruimte aan de hele familie om samen quality time door te brengen – we kunnen er zingen, kletsen, lachen en een partijtje schaak spelen."

Joan Roa Garrido is docent dans en bezoekt het centrum regelmatig: "De kinderen zijn dol op dansles – vol trots laten ze tijdens optredens aan hun familie en vrienden zien wat ze geleerd hebben. Het centrum biedt iedereen een kans om elkaar te leren kennen, samen plezier te maken en bijzondere ervaringen te delen. Het functioneert geweldig!"

Net zo dol als op de dansles, zijn de kinderen dat ook op de nieuwe speelplaats en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Kleurrijke glijbanen, schommels en ultramoderne klimrekken; we zijn hier in de speeltuinhemel. Rosa is 11 jaar oud en haar beide ouders werken op de bananenplantage. "Het beste moment om naar de speelplaats te gaan is direct na schooltijd", zegt ze. "Ik let op mijn jongere broertjes en zusjes, zodat we allemaal samen kunnen spelen en plezier kunnen hebben met vriendjes en vriendinnetjes."

Het community centrum is positief ontvangen door haar gebruikers en stimuleert hen ook om eigen bedrijfjes op te zetten.

Angela Maria Hoyos Guzman is student op een van de opleidingen die door het SENA worden aangeboden, en zegt: "Ik werk hard aan het verbeteren van mijn vaardigheden, zodat ik mijn inkomen kan verbeteren. Ik werk momenteel als pedicure en manicure en dat bevalt heel goed – het is niet moeilijk te zien hoe veel nut de opleidingen hebben. Mijn ultieme doel is om een ruime praktijk te runnen met comfortabele stoelen voor mijn cliënten!"

Wil je meer weten over Fundación Unibán, kijk dan op http://fundauniban.org.co