Ierland

Ierland – het groene eiland

Welkom in Ierland. Een klein land met een grote reputatie: een adembenemend landschap en een fascinerende, vriendelijke bevolking. Alles wat je erover gehoord hebt is waar: Ierland is een ongelofelijk land! Bovendien is het hoofdkantoor van Fyffes gevestigd in de levendige hoofdstad Dublin. Even doorlezen dus….

Alles is liefde

Er was eens een zekere Edward Wathen Fyffe. Zijn vrouw Ida leed aan tuberculose. In 1884 nam de jonge handelaar in thee zijn geliefde mee naar de Canarische Eilanden, zodat zij kon herstellen van haar ziekte. Daar maakte hij kennis met de vrucht die zijn leven zou veranderen – de banaan. Volgens Fyffe was Engeland rijp om kennis te maken met dit exotische fruit. In Londen begon hij in september 1888 met de commerciële handel in bananen. (Ida was intussen volledig van tuberculose hersteld!)

Twee jaar later begon Charles McCann, de grootvader van de huidige bestuursvoorzitter van Fyffes, David McCann, in Ierland met de verscheping van vaten appels naar Canada. In 1902 opende McCann zijn eigen groentehandel in Dundalk, waar hij als eerste op de Ierse markt bananen ging verkopen aan Engelse bedrijven. Hij stond aan de wieg van een van ’s werelds grootste fruitdistributeurs.

Tot op de dag van vandaag is Ierland van grote betekenis voor Fyffes. Wij vroegen onze Ierse collega’s Emma Hunt-Duffy en Brian Renaghan wat zij het leukste vinden aan Dublin.

‘Dublin is een levendige, gastvrije en multiculturele hoofdstad waar zoveel te zien en te doen is,’ zegt Emma Hunt-Duffy, Sales en Marketing Manager voor Ierland. ‘Mijn favoriete plek is Grafton Street in de weken voor Kerstmis; er is dan een hele feestelijke en levendige sfeer. In George’s Street Arcade vind je leuke marktkraampjes en als je moe bent van het winkelen ga je naar The Exchequer voor cocktails en pub-food.’

Een ware klassieker die je niet mag missen is een pint Guinness in Keogh’s pub, gevolgd door een portie ‘fish&chips’ – verse kabeljauw met frietjes - bij een van de vele ‘chippers’ in de stad.

Emma neemt haar kinderen graag mee naar het Phoenix Park, het grootste omheinde openbare park in een Europese hoofdstad. Oorspronkelijk aangelegd in 1660 als een koninklijk jachtveld om in te jagen en opengesteld voor het publiek in 1747. Tot op de dag van vandaag leeft er een grote kudde damherten. Er is zo veel te doen in het park, van spelen in de speeltuinen tot eendjes voeren, fietsen en natuurlijk een bezoek aan de Dublin Zoo, die zich ook in het Phoenix Park bevindt.

Als een van de oudste en populairste dierentuinen ter wereld, herbergt dit 28 hectare tellende park in hartje Dublin 400 dieren in een veilige omgeving, waar onderwijs en natuurbehoud samen garant staan voor een onvergetelijke ervaring.

Levende geschiedenis – Fyffes in Dublin

Goed verstopt op de hoogste verdieping van een rijpingscentrum voor bananen in Swords, bevindt zich een pareltje – De Fyffes Museumkamer. Foto’s en historische documenten vertellen het verhaal van ’s werelds oudste fruitmerk. ‘Een van de foto’s vind ik bijzonder aandoenlijk,’ zegt Emma. ‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er nauwelijks import van groente en fruit. Op de foto staat een klein meisje dat voor het eerst een banaan proeft in december 1945, net na de oorlog. De foto is meer dan 70 jaar oud. De fotograaf heeft dit moment briljant vereeuwigd door haar verwondering op de gevoelige plaat te vangen. De collectie bevat originele museumstukken zoals grootboeken, zeilschema’s, historische advertenties en transcripties van interviews met Fyffes medewerkers van het eerste uur. Het geeft een fascinerend beeld van de geschiedenis van de vrucht die onderdeel is geworden van ons dagelijks leven.

 

Sport, sport en nog eens sport…

‘Wij Ieren zijn gek op sport,’ zegt Brian Renaghan, Sales & Distribution Executive bij Fyffes Ierland. ‘Voetbal, rugby, golf, hurling, en ga zo maar door. Ondanks het wisselvallige weer zijn we dol op buitensporten.’ De passie is overal voelbaar aanwezig, of het nu gaat om het aanmoedigen van het nationale team op grootscherm, of om het zelf meedoen eraan – sport is een manier van leven in Ierland.

Een van de hoogtepunten voor Brian is een bezoek aan Crone Park tijdens een Gaelic football wedstrijd. Fantastisch! (Wist jij dat Fyffes sponsor is van Dundalk F.C. dus vergeet niet om ze aan te moedigen als je ooit de kans krijgt om ze te zien spelen….)

Bizarre records

Naast hun liefde voor sport zijn de 4,7 miljoen inwoners van Ierland ook dol op records. Ierland is de geboortegrond van het Guinness Book of Records. Het idee hiervoor ontstond in de vroege jaren ’50 toen Sir Hugh Beaver, Managing Director van de Guinness Brouwerij, een jachtpartij bijwoonde. Hij en zijn gastheer konden het niet eens worden over wat nu precies de snelste jachtvogel van Europa was. Er was ook geen standaardwerk te vinden waar het in stond. De eerste versie van het Guinness Book of Records werd in 1955 gepubliceerd.

 

Wist je dat…

Het record bananen eten in handen is van een student? Hij kreeg het voor elkaar om in 60 seconden 7 hele bananen te pellen en te verorberen, genoeg om in 2011 in het boek te komen.

Dublin heeft ook enkele records in handen. Zo heeft deze stad bijvoorbeeld de jongste bevolking van Europa. Vijftig procent van de Dubliners (de bijnaam voor de lokale bevolking), is jonger dan 25 jaar. Dit is een van de redenen waarom deze Ierse stad zo levendig en kosmopolitisch is.

 

Alles is natuur

Andere hoogtepunten zijn voor Brian de Cliffs of Moher in het westen en de Giant’s Causeway in het noorden van Ierland. Twee adembenemende ontdekkingen…

Een blik in het oneindige

Ga op het randje van de aarde staan en laat je meevoeren door een adembenemend uitzicht. Bij de Cliffs of Moher ontmoet je de natuur in zijn wildste, puurste vorm: De aanblik van ruige kliffen die de machtige oceaan tegenhouden, de smaak van zoute lucht en het gekrijs van vogels terwijl ze zich naar beneden laten vallen!

 

In de voetstappen van reuzen

Al eeuwenlang inspireert de Giant’s Causeway kunstenaars, is de plaats aanleiding voor wetenschappelijk debat en wekt hij de fascinatie van iedereen die er komt. Ik hou ervan om een

bezoek te brengen aan deze wereldberoemde basalt kolommen, om de Shepherd’s Steps te beklimmen en langs het pad bovenop de klif te wandelen. Vanuit vogelperspectief krijg je uitzicht op de prachtige kustlijn.

Happy Saint Patrick’s Day

Iedereen die van plan is om Ierland te bezoeken tijdens de lente, heeft de kans de Ieren nog beter te leren kennen op 17 maart wanneer het hele land Saint Patrick’ s Day viert. De straten zijn in het groen uitgedost en versierd met klavertjes. Mensen zijn in het groen gekleed en genieten van de vele parades en festivals. Niet alleen in Ierland is groen de heersende kleur die dag. Saint Patrick’s Day wordt op meer plaatsen ter wereld gevierd dan elke andere nationale feestdag. Zo krijgen er bijvoorbeeld op deze dag in Chicago een paar rivieren een groene kleur.

 

Traditioneel eten en drinken op Saint Patrick’s Day

Bacon en kool is wat de meeste mensen deze dag eten. Een ander populair gerecht is ‘Irish soda bread’ en aardappel pannenkoekjes. Ierse café-eigenaren gaan helemaal uit hun bol op deze dag en laten groen bier uit de tap komen. Het traditionele Guinness Stout is niet aan te slepen in de Ierse kroegen! Mensen drinken ook veel Irish Coffee; koffie met warme whisky, suiker en slagroom. Klinkt het lekker? Dat is het ook!

 

Een rijke culturele erfenis, fantastische natuur en een levendige sfeer, Ierland is zeker een bezoek waard!