Food trends

We love trends

Hoe en wat we eten, zegt veel over wie we zijn. Heel interessant, maar het moet natuurlijk vooral lekker zijn! We hebben een rondvraag gedaan om erachter te komen welke thema's op het gebied van voeding momenteel echt hot zijn.

We love... hybrid food – het beste van twee werelden

Je bent niet in New York geweest als je geen cronut hebt gegeten....een wat? Zoals bekend worden veel urban foodtrends in deze metropool geboren, de stad heet niet voor niets "the city that never sleeps". Creatieve bakkers bedenken hier steeds weer nieuwe combinaties. Hoe zou een kruising tussen een donut en een croissant eruitzien? Met deze vraag ontstond de cronut. Of misschien heb je toch liever een cragel? Want dat is natuurlijk de perfecte combinatie van een bagel en een croissant. Lekker dus!

Er bestaan ook heerlijke hartige hybride creaties: In de ramenburger is het broodje vervangen door een nestje van Japanse ramennoedels, op smaak gebracht met sojasaus. En de sushirritho combineert het beste van sushi en een burrito in een heerlijk rijstrolletje met Zuid-Amerikaanse vulling. Het water loopt ons nu al in de mond... Pura Vida, zoals onze collega's in Costa Rica het noemen.

We love... food pairing

Specialisten in food pairing zijn voortdurend op zoek naar de ideale smaakcombinatie van voedingsmiddelen. Wist jij dat onze tong vijf hoofdsmaken onderscheidt? Te weten: bitter, zuur, zoet, zout en umami. Aangezien we ons voedsel niet alleen proeven maar ook ruiken, ontwikkelen zich complexe aromastructuren in onze hersenen.

Daarom analyseren speciale laboratoria individuele ingrediënten op hun aroma's. Vervolgens maken ze er nieuwe smaakcombinaties mee. Chef-koks en gepassioneerde fijnproevers kunnen hiermee spannende en onverwachte gerechten creëren. Met welke nieuwe aroma's zouden bananen gecombineerd kunnen worden? Wij staan voor alles open, want een banaan past in ieder menu- zowel hartig als zoet. En natuurlijk is hij gewoon uit het vuistje ook altijd lekker...

We love... Asian noodles

Pasta komt uit Italië. Dat klopt, maar veel andere ongelooflijk lekkere varianten komen uit Azië en worden ook steeds populairder bij ons. Het voordeel van Aziatische noedels is dat ze een andere consistentie hebben dan de durumtarwenoedels uit Europa en dat ze aroma's beter kunnen opnemen. Aziatische noedels worden niet alleen gemaakt van tarwe, maar ook van rijstmeel, mungbonen of algen en ze zijn vaak eenvoudig te bereiden: giet er gewoon wat heet water of bouillon over en Klaar is Kees! Udon noedels passen bijvoorbeeld heel goed in soepen en Mie noedels zijn erg populair in combinatie met varkensvlees. Glasnoedels zijn geschikt voor gebruik in verse salades. Heerlijk in combinatie met een sterke vinaigrette!

We love... vers brood

In West-Europa bestaan er meer dan 3200 soorten brood, en de populairste is nog steeds het meergranen brood. Maar dat is momenteel aan het veranderen, want brood met veel eiwitten en weinig koolhydraten wordt steeds populairder. Zo zijn er broden met hoogwaardige zaden als pompoen- en zonnebloempitten, lijnzaad en andere waardevolle bronnen van eiwit en omega-3-vetzuren. Oude granen zoals emmer, eenkoorn (een voorloper van tarwe) en boekweit vinden we niet meer alleen bij de biologische bakker, maar steeds meer in conventionele bakkerijen.

Ook bakproducten met quinoa of amarant worden steeds populairder. Deze granen zijn voor ons een waardevolle bron van eiwitten en mineralen. Chiazaad is natuurlijk ook erg populair. Het bevat vijf keer zo veel calcium als melk en is rijk aan omega-3-vetzuren. Chiazaad is een geliefd ingrediënt in de veganistische keuken, omdat het een vervanger is voor eieren en het veganistisch bakken een stuk makkelijker maakt.

Wist jij dat het mogelijk is om met een banaan een ei te vervangen? Wat dacht je van een lekker stukje bananenbrood? Het blijft lang vers en smaakt goed op kantoor, op school of gewoon zomaar als tussendoortje...

We love... tussendoortjes, oftewel: de snackificatie

Ontbijt, lunch, diner - zo was ooit het patroon. Door nieuwe werkomgevingen en daardoor een ander consumentengedrag zijn deze klassieke structuren aan verandering onderhevig. Spontaan genuttigde snacks zijn momenteel de trend, en natuurlijk moeten die snacks wel gezond en evenwichtig zijn. Groenteburgers, ramen, smoothies en bowls passen simpelweg beter in ons dagelijks leven dan een driegangenlunch. Snacken is sneller, flexibeler en mobieler.

Wij van Fyffes vinden dat natuurlijk geweldig, want onze bananen zijn ideaal als tussendoortje. Of het nu gaat om de consumptie van een ​​heel stuk fruit of om het gebruik ervan als ingrediënt in een trendsnack; door de serotonine en de mineralen (waaronder kalium) kan een banaan je humeur verbeteren en bovendien voorziet hij je voor langere tijd van energie.

Krijg je al trek? Bekijk hier onze inspirerende ideeën voor een uitgebalanceerd dieet.