De Levantijnse keuken

De Levantijnse keuken

Even voorstellen: De Levantijnse keuken

Nieuwe smaken en smaakervaringen, veelsoortige kleine gerechten uit het Midden-Oosten op authentieke wijze geprepareerd: Dat is de Levantijnse keuken. Hij wordt steeds populairder en dat begrijpen wij maar al te goed. Deze manier van koken is een ware inspiratiebron voor iedereen die graag verse groenten combineert met exotische smaken.

Waar komt de Levantijnse keuken vandaan?

Het woord Levantijns is van Italiaanse oorsprong ("Levante"), maar heeft niets te maken met pizza en pasta. Letterlijk vertaald betekent het woord "oosten". Het wordt gebruikt als aanduiding voor de regio van het oostelijke Middellandse Zeegebied, d.w.z. Syrië, Libanon, Jordanië, Israël en Palestina – oftewel: De Levante. Wat de keuken in deze landen kenmerkt, is de aromatische, lichte manier van koken. Daarnaast zijn veel gerechten in een handomdraai gemaakt en vooral erg gezond!

Aromatische kruiden, veel groente en weinig vlees

Creativiteit en diversiteit kennen geen grenzen, want de Levantijnse keuken gaat over plezier, gezelligheid en een liefdevolle bereiding van gerechten. Als je houdt van experimenteren, kun je de meest spannende gerechten op tafel toveren. Er wordt veel gebruik gemaakt van kleurrijke groenten en kruiden zoals kardemom, sumak, za'atar en komijn, evenals gezonde peulvruchten. Door het gebruik van deze ingrediënten is de Levantijnse keuken verre van saai en zijn er heerlijke combinaties mogelijk.

Ook worden de gerechten op een speciale manier geserveerd. Zo zijn er geen gangen, maar wordt alles tegelijkertijd in kleine porties op tafel gezet. Vergelijkbaar met Spaanse tapas of Italiaanse antipasti: Iedereen kan nemen wat hij of zij wil en is vrij om naar hartenlust te combineren – en natuurlijk met anderen te delen. In de Arabische eetcultuur staat het samenzijn en het uitwisselen van ideeën centraal.

Oosterse lekkernijen voor jong en oud

Shakshuka, Tabbouleh en Baba Ghanoush zijn absolute klassiekers. De bekende hummus is in deze keuken ook te vinden. Wat op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is meestal gemakkelijk te bereiden. Vlees wordt relatief weinig gebruikt, daarom is de Levantijnse keuken zeer geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Zoete bananen-hummus

Hoewel de Levantijnse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van veel groenten, heeft deze natuurlijk ook zoete tonen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zoete bananen-hummus?

Een leuk weetje: Het woord banaan is afgeleid van het Arabische woord banan, dat vinger betekent.

En zo maak je de bananen-hummus:
1 rijpe Fyffes banaan, 1 blikje voorgekookte kikkererwten (400 g) plus 1 eetlepel tahin, 1 fijngehakt teentje knoflook, een beetje citroensap, 1/2 eetlepel kaneel, ¼ eetlepel komijn en kruidnagel en gember naar smaak. Meng het geheel met een staafmixer en serveer als dip of als smeersel voor op brood. Eet smakelijk!

We wensen je veel plezier met het ontdekken van de gevarieerde Levantijnse keuken! En vergeet niet – het is altijd leuk om te delen :)