Costa Rica

Kleur, diversiteit en pura vida
- Costa Rica heeft het allemaal!

Tweeënvijftig soorten kolibries. Een verbijsterende verscheidenheid aan vlinders. Meer dan 20.000 verschillende spinnen. Als het gaat om diversiteit in de natuur, zijn er weinig plaatsen op aarde die kunnen tippen aan Costa Rica. In dit kleine land, waarvan de Atlantische en de Stille Zuidzee kust slechts 112 km uit elkaar liggen, is Fyffes al vele jaren werkzaam om met lokale telers heerlijke bananen, meloenen en ananassen te verbouwen. Laten we eens wat beter kijken naar dit opmerkelijke land...

‘Ik hou ervan om in de natuur te wandelen en mijn ogen dicht te doen,’ zegt Hazel Wilkinson. Zij neemt deel aan het Fyffes Graduate Program in Costa Rica. ‘De apen, het geluid van de watervallen, al de liedjes die de vogels fluiten, het is overweldigend. Na een lange wandeling is er niets fijners dan bij een waterval of bron het water in te kunnen.’ Hazel trad in 2016 toe tot het Fyffes Graduate Program. Als onderdeel van dit programma verblijft zij langere tijd op verschillende Fyffes plantages om meer te leren over het verbouwen en verzorgen van ons fruit.

Een andere gelukkige inwoner van Costa Rica is Hugo Hays. Hugo is hoofd voedselveiligheid, CSR en duurzaamheid bij Fyffes. Het wekt dus geen verbazing dat hij er in zijn vrije tijd graag op uit trekt in de natuur. De van geboorte Uruguayaan woont al lange tijd met zijn gezin in Costa Rica.

‘Tot mijn verbazing bleken er in Costa Rica ook eikenbomen te groeien,’ zegt Hugo. ‘En ze worden waanzinnig groot, sommige wel 50 meter hoog, met eikels zo groot als mijn hand.’ Hugo neemt zijn kinderen graag mee naar een van de vele natuurparken die Costa Rica rijk is. Daar kunnen zij kennismaken met de rijke biodiversiteit van het land. ‘Costa Rica is voor mijn kinderen een prachtig land om te wonen. In de natuurparken leren ze hoe kostbaar de natuur is en waarom wij haar moeten beschermen.’

Wist jij dat Costa Rica een van de meest eco-vriendelijke landen ter wereld is? Ongeveer een kwart van het land is officieel beschermd gebied, zodat de delicate balans in het ecosysteem niet wordt verstoord. Bijna alle energie in Costa Rica is afkomstig uit duurzame bronnen zoals hydro-elektrische, wind- en zonne-energie. Ze gebruiken zelfs geothermische energie uit de vulkanen! De bescherming van het milieu ligt Hugo na aan het hart en hij draagt er zorg voor dat al het Fyffes-fruit wordt gecertificeerd door Rainforest Alliance en wordt geproduceerd met respect voor de natuur en de lokale bevolking.

De mooiste dingen in het leven
 

Costa Rica is heel kleurrijk en afwisselend. Niet alleen in het regenwoud, maar ook in de keuken. Bakbananen zijn een gewilde lekkernij in dit land, en ze zijn er in alle geuren en kleuren. Voor ieders smaak zit er wel iets bij. Sommigen houden van knapperig, anderen van zacht.

Jürgen is een creatieve chef-kok die afwisselend in Duitsland is en in Costa Rica. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe inspiratie. Het is zijn baan om nieuwe foodtrends op te sporen, die wij uiteindelijk zullen zien op de covers van tijdschriften en in kookboeken.

Als hij niet aan het werk is, geniet Jürgen van Costa Rica’s surflocaties. Wat is er na een lange dag op de golven nou beter dan een seafood-barbecue? Het is een van de populairste maaltijden in dit kleine Midden-Amerikaanse land.

‘Het staat in zo’n contrast met onze hectische manier van leven in Europa,’ zegt Jürgen. ‘Er is hier een prachtige eenvoud, gewoon leven in harmonie met de natuur.’ Jürgen begint zijn dag graag met huevos rancheros, een klassiek Midden-Amerikaans gerecht bestaande uit maistortilla’s, eieren en bonen, en een pittige salsa erover. Het is het perfecte ontbijt voor een lange bergwandeling of een dagje surfen.

In Costa Rica geldt: ‘Less is more’. Dit gaat zeker op voor het eten. ‘Ik ontdekte tot mijn verbazing dat mensen in veel Zuid-Amerikaanse landen slechts twee maaltijden per dag gebruiken, in plaats van drie,’ zegt Hazel. De 27-jarige is niet alleen verliefd geworden op de bakbananen, maar ook op de koffie in Costa Rica. ‘Wanneer ik tussendoor naar Ierland ga, neem ik vaak een paar zakken koffie mee. Die smaakt gewoon zó lekker.’

Voor wie een bezoek aan het land overweegt, heeft Hugo een goed advies: Proef eens een echt verse Fyffes Gold ananas. ‘Wanneer het fruit net is geoogst, heeft het een zo intense en zoete smaak. Ik kon het eerst gewoon niet geloven.’

Pura vida – dit is pas leven!
 

Je kunt het niet zien, maar je voelt het in al je vezels. Pura vida is een soort natuurfilosofie in Costa Rica. Het betekent letterlijk ‘puur leven’ en het is een goede omschrijving van de levensinstelling van de Costa Ricanen.

Boven alles houdt Hugo van de droge, charmante humor in dit land. En dan hebben we het nog niet gehad over hun passie voor voetbal. In 2014 bereikte het nationale elftal van Costa Rica de kwartfinale van het WK, een historische prestatie waar het hele land van meegenoot.

Costa Rica is rijk aan verborgen schatten: de natuur, het eten, de gelukkige bewoners. Je proeft een beetje van de magie van dit land terug in ieder stuk van ons fruit. Neem een hap en ontdek zelf wat pura vida is. Fyffes. Discover More.

Discover more – ontdek Costa Rica!
 

Plan je een reis er naartoe? Dit vinden de inwoners van Costa Rica leuk aan hun land:

  • Hugo kijkt graag naar de zonsondergang vanaf de top van Escazu Ridge in Santa Ana.
  • Hazel neemt graag een duik aan de Playa Blanca en geniet van een bezoek aan de Nauyaca watervallen (inclusief het vogelkijken onderweg). Verder krijgt ze nooit genoeg van de prachtige omgeving van de Catarata Tesoro Escondido en van een bezoek aan de Barroso y Quebrada Gata waterval.
  • Volgens Jürgen mag je als surfer de golven bij Santa Teresa Mal Pais niet missen, en vergeet vooral niet om ook van de prachtige natuur in dit gebied te genieten.