Belize

Onmoet Sonia en haar familie ...
en kom meer te weten over hun leven in Belize

"Hallo, ik ben Sonia Perez en ik ben 34 jaar oud. Ons gezin bestaat uit 7 personen. Mijn man Arnold is 37 jaar oud en samen hebben wij vijf kinderen: Somer Stefany (17), Sharon (14), Junior (13), Marvella (10) en Jane (8).

Arnold en ik komen oorspronkelijk uit Guatemala en we werken allebei op de bananenplantage van Fyffes sinds we in Belize wonen.

Ons werk

Arnold is werkzaam in het oogst-team. Hij snijdt de bananen los van hun struik vlak voordat het schip arriveert. Hij hangt de trossen aan de kabelbaan zodat ze kunnen worden vervoerd naar het pakstation. Dat is waar ik werk. De bananen die Arnold lossnijdt, komen via de kabelbaan bij mij terecht!

Het is mijn taak om de kwaliteit van de bananen te controleren voordat ze worden verpakt. Bananen moeten heel voorzichtig worden gehanteerd en op zo’n manier worden ingepakt dat ze tijdens het transport niet gaan schuiven waardoor ze kneuzingen zouden kunnen oplopen. De reis per boot duurt twee weken en de golven kunnen erg hoog zijn. Tijdens de oogst hebben we het erg druk!

Maar ook buiten de oogstdagen is hier altijd veel te doen. Arnold werkt op het land, waar hij beschadigde bladeren wegsnijdt en onkruid wiedt tussen de struiken. Hij assisteert ook bij de bemesting en de irrigatie. Ik werk bijna altijd in het pakstation, waar ik ook schoonmaak en zorg dat alles in gereedheid wordt gebracht voor de volgende paar oogstdagen. Ik hou van mijn werk. Vrouwen zijn helemaal niks minder dan mannen. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. Al mijn zussen en vriendinnen werken ook."

Het eten in Belize. Hier houden de Perez-kinderen het meest van ...

Naast de bevolking en het landschap is het ook het voedsel dat een land zijn eigen karakter geeft. We vroegen het aan Sonia en haar kinderen. Wat is hun lievelingseten?

Jane, de jongste uit de familie, vertelt: "Als ontbijt eten we baleadas. Dat zijn tortilla’s met gebakken bonen en kaas. Ik ben er dol op! Met de lunch eten we vaak rijst met kip. Mijn lievelingsgerecht is barbecue chicken. Mamma maakt dit vaak in het weekend."

Het lievelingseten van Marvella, Somer en Sharon is Chow Mein, dat ze vaak eten als lunch. Chow Mein is een Chinees noodlegerecht met gebakken groenten, sojasaus en kool. Mmm, lekker!

Ze zijn uiteraard ook dol op bananen: "We drinken ze in shakes en als ze nog groen zijn, maken we er tajadas van. Dat zijn gebakken bananen. Vooral pappa is er dol op!"

Somer: "Doordeweeks kook ik vaak. Ik vind dat leuk om te doen en op die manier kan ik mamma helpen omdat het eten al klaar is als ze uit haar werk komt."

Het familieleven

Doordeweeks moeten we allemaal heel vroeg opstaan. Werken op het veld gaat nu eenmaal het best wanneer het nog niet op z’n heetst is ...

Wanneer Sonia en Arnold aan het werk zijn, zitten de kinderen op school. Hun twee oudste dochters gaan naar de middelbare school en de drie jongste kinderen gaan naar de katholieke basisschool San Juan Bosco. Junior komt helemaal trots thuis van school: "Vandaag had ik een toelatingstoets voor de middelbare school. Het ging heel goed!" zegt hij glunderend. Ze gaan alle vijf met de bus naar school. Hij stopt om de hoek van hun huis en brengt de kinderen in de wijk elke dag veilig heen en weer.

Het favoriete schoolvak van Jane is wiskunde, Marvella houdt van talen, Junior en Sharon hebben interesse in exacte vakken en Somer houdt van koken en alle vakken die daarmee verband houden. "Ja, maar zij vergiftigt ons met haar eten!" roept Junior ondeugend, waarop Somer een kussen naar zijn hoofd gooit ...

Sonia: "In de avond kijken we graag TV. Junior voetbalt vaak buiten tot het donker is, maar we gaan niet te laat slapen omdat elke dag weer vroeg begint."

Okay Sonia, we zullen je niet langer van het werk houden! Bedankt voor het gesprek en welterusten!