Bananero

Hé jij daar! Bananenman of -vrouw worden?
... een ‘Bananero’?

Je moet wel gek zijn om de hele dag met bananen te willen werken, nietwaar? Nou, een beetje dan, misschien. Maar het is niet moeilijk te begrijpen waarom je gefascineerd kunt raken door hun vorm, kleur en smaak.

Om er wat meer over te weten te komen, spreken we met Roy Villamor en Thanos Papageorgiou - beide al heel lang bananenexperts…en ze zijn er trots op!


Dag Thanos, leuk om met je te praten. Je zit al meer dan 20 jaar in het bananenvak, waarvan 14 jaar bij Fyffes. Jij weet echt alles over bananen! Toch? Wat vind jij het leukste aan jouw baan?

Thanos (lacht): Ja, ik hou van bananen. Dit fantastische fruit verbindt mensen overal ter wereld. Wist je dat de banaan oorspronkelijk uit het zuiden van Azië komt en dat het de Hertog van Cavendish was die deze nu zo populaire fruitsoort in zijn tuin ging verbouwen? Vanuit Engeland begon de banaan aan zijn lange reis naar Midden-Amerika. Tegenwoordig verschepen we het fruit weer naar Europa zodat we allemaal van deze goudgele lekkernij kunnen genieten. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.

Roy, jij werkt nu al ruim zes jaar voor Fyffes en bent een echte ‘Bananero’?

Roy: Ja, zo zou je het kunnen zeggen, inderdaad. Ik ben werkzaam geweest op alle belangrijke terreinen. Van het planten tot het oogsten van de vrucht en ook in het packaging house. De mensen waarmee ik werk, houden ervan om - net zoals Thanos - onderdeel te zijn van de banana story. Het is dankzij hun inzet en toewijding dat de banaan wereldwijd verkrijgbaar en populair is.

Wist jij dat we elke maand 400 miljoen bananen verschepen naar Europa? Zonder deze werknemers zou dat niet mogelijk zijn – zowel in de herkomstlanden als in de logistiek en rijpingscentra in Europa. Ik vind het leuk om elke dag met bananen te werken, en als ik op de lange termijn een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit ervan, heb ik daar echt voldoening van.

Wat is volgens jou de belangrijkste kwaliteit van iemand met jouw functie?

Thanos: Kwaliteitsbeheer vereist een grondige en brede kennis op diverse terreinen. Je moet verstand hebben van tuinbouw, plantenfysiologie na de oogst, microbiologie, natuurkunde en scheikunde. Maar je instelling is cruciaal – respect en liefde voor de mensen waarmee je werkt.

Het werken in de tuinbouw, het verbouwen van een natuurproduct en de verscheping ervan naar klanten duizenden kilometers verderop, is een taak die je alleen in teamverband tot een goed einde kunt brengen. Collega’s, producenten en klanten wonen allemaal in verschillende landen met verschillende culturen. Succesvolle samenwerking vereist voortdurende ontwikkeling van je interculturele competentie. Het leren van hun taal helpt bijvoorbeeld bij het beter begrijpen van hun cultuur en normen en waarden.

Daarom zijn kennis en empathie de sleutelwoorden bij het samenwerken met mensen, en cruciaal om dit werk te kunnen doen.

Waarom heeft de banaan zoveel aandacht nodig?

Thanos: Ondanks zijn dikke schil is de banaan uiterst kwetsbaar voor beschadigingen en kneuzingen, iets waar we bij kwaliteitscontroles elke dag mee te maken hebben. Als je een banaan niet op de juiste wijze hanteert, raakt de schil beschadigd en dat vinden consumenten onaantrekkelijk. Met oog voor detail krijg je fruit van kwaliteit - of het nu gaat om de productie, het transport of het rijpen – en uiteindelijk krijg je een tevreden klant.

Roy: In Europa zijn we er zo aan gewend dat we altijd dezelfde perfecte banaan kunnen kopen, dat we dreigen te vergeten dat het een heel kwetsbaar product is dat in verschillende landen wordt verbouwd in verschillende klimatologische omstandigheden. Het maakt verschil voor onze bananen of het hard regent of dat de zon schijnt. De afwisseling tussen dag- en nachttemperatuur is ook van invloed.

Er komt veel bij kijken om een tros bananen in goede conditie in de winkel te krijgen. De banaan groeit in een tropisch klimaat en we oogsten het fruit wanneer het nog groen en onrijp is. Om de twee weken durende reis naar Europa te overleven zonder overrijp te worden, moeten we het fruit zachtjes in winterslaap houden door het op een temperatuur van exact 13,3˚C te vervoeren. Als het schip de haven heeft bereikt, worden de containers voorzichtig gelost en gaan ze naar een rijpingscentrum waar ervaren rijpers zich inspannen om de bananen perfect te rijpen tot een vrucht waarbij je het water in de mond loopt als je hem ziet. Een ware uitdaging, maar één die wij graag aangaan omdat het leveren van consistente goede kwaliteit een langdurig en complex proces is.

Jullie werken allebei dagelijks met bananen. Eten jullie ze nog? En zo ja, wat is jullie favoriete recept?

Roy: Natuurlijk eet ik bananen, mijn hele familie is er dol op! Ik heb twee jonge kinderen en zij verwachten elke dag banaan op het menu – mijn lievelingsrecept? Wentelteefjes met banaan en chocola – een echte traktatie!

Thanos: Ik eet elke dag banaan, ik zal wel moeten! Een onderdeel van mijn baan is om de kwaliteit tijdens diverse rijpingsstadia te controleren. Is alles zoals het moet? Groeien ze goed? Zelfs na werktijd weet ik niet van ophouden. Ik kies voor een banaan als verantwoord en lekker tussendoortje als ik ergens trek in heb.

Bedankt voor het gesprek, Roy en Thanos. Leuk om met jullie te praten.

Ben jij benieuwd naar de bananenreis? Van het verbouwen tot het oogsten en het rijpen?