130 jaar Fyffes

Wij vieren ons jubileum!
Het is 130 jaar geleden dat onze
eerste bananen werden geleverd…

Dikke kans dat jouw eerste tussendoortje als baby een stukje banaan was – aangereikt door een lieve opa of oma. En toen je voor het eerst naar school ging, zat er waarschijnlijk weleens een banaan in je lunchpakket (dankzij mamma en pappa). Toen je voor het eerst op jezelf ging wonen, ontdekte je wellicht hoe handig het is om altijd bananen in huis te hebben als snack of als veelzijdig ingrediënt tijdens het koken - en hoe goed een banaan is bij het sporten! En voor je het weet, zie je jouw eigen baby geprakte banaan in haar haar smeren, en begint de cyclus opnieuw.

Fyffes verscheept al heel lang bananen (en ook ananassen en meloenen) naar Europa, in samenwerking met local communities in de tropen. We zijn door de jaren heen een soort familie geworden.  

Omdat we dit jaar ons 130 jarig bestaan vieren, willen we je graag voorstellen aan onze familie – de mensen in onze communities die dagelijks het lekkere Fyffes fruit produceren en distribueren.

Onze partnerschappen liggen ons nauw aan het hart

We zijn destijds klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf van wereldformaat. We zullen nooit de waarde van langetermijnrelaties onderschatten. Met sommige van onze partners werken we al 50 jaar samen. We zijn als het ware samen groot geworden. Samen hebben we nieuwe standaarden ontwikkeld, en we werken nog elke dag aan vernieuwing en verbetering. Met onze partners aan onze zijde - ngo’s, lokale stichtingen en natuurlijk de mensen in de communities - hebben we al een hele reis afgelegd. Soms was het een wilde reis, maar altijd één met passie!

Wij hopen dat je het verschil proeft, iedere keer dat je geniet van een stukje Fyffes fruit. Dat je de smaak en de kwaliteit ervaart, ook in termen van eerlijkheid en respect voor mens en natuur. Onze inspanningen om de beste infrastructuur te realiseren - zowel voor de werkers op de productiebedrijven als voor de supermarkten in Europa - hebben van ons ’s werelds grootste Fairtrade bananendistributeur gemaakt, bijgestaan door onze partners.

Ben je benieuwd naar onze werkwijze in de communities?
We geven je een voorbeeld…

Veel van onze bananen komen uit Colombia. We werken in dit land al decennialang samen met Uniban – een van de grootste bananen coöperatieven. Wij steunen hun stichting Fundauniban. Gezamenlijk helpen we de lokale bevolking om de levensstandaard te verbeteren door bij te dragen aan nieuwe huisvesting, scholen, ziekenhuizen, speeltuinen en het verbeteren van de educatie.

Een voorbeeld van een eigen project in Colombia vind je in de regio Uraba, waar 640 gezinnen nieuwe huisvesting hebben gekregen, volledig gefinancierd door de verkoop van onze Fairtrade bananen. Ook hebben wij het park ‘Ivan Dario Palacios’ mogelijk gemaakt, een veilig speelterrein voor de jeugd in de community. Goeddoen smaakt, toch?

FYFFES & UNICEF

Maar ook in andere regio’s krijgen communities extra support. In de afgelopen 10 jaar hebben we in samenwerking met UNICEF een aantal projecten gelanceerd op diverse plaatsen ter wereld. Ons initiatief om de verspreiding van malaria onder weeskinderen en zwangere vrouwen in Mozambique tegen te gaan, heeft al 11.400 kinderen onder de vijf jaar het leven gered. Ook konden 200.000 malariabesmettingen worden voorkomen.

In 2014 werkte Fyffes samen met Unicef Ierland in de strijd tegen polio door het doneren van tenminste 1 miljoen vaccins met als inzet het uitroeien van deze ziekte in 2018. In Ierse winkels werden zakken Freddy Fyffes bananen verkocht, waarbij voor elke verkochte zak 1 vaccin tegen polio gedoneerd werd.

 

"Zonder de support van Fyffes in 2014, zouden 1 miljoen kinderen geen inenting tegen polio hebben kunnen krijgen. Deze steun is cruciaal voor kinderen in Nigeria. Door de steun van Fyffes zijn de kinderen gelukkiger en gezonder en hebben zij vertrouwen in de toekomst. Bedankt, Fyffes!"

Melissa Corkum, poliospecialist, UNICEF Nigeria..

 

Duurzaamheid doet ertoe

Tegenwoordig begrijpen we steeds beter dat wat we vandaag doen, gevolgen kan hebben in de toekomst – we moeten zorgen voor de bodem en voor de mensen in de productiegebieden, als we ook voor de volgende generaties nog gezond en lekker tropisch fruit willen verbouwen. Daarom steunen wij herbebossings- en waterprogramma’s in Midden- en Zuid-Amerika en werken wij samen met de lokale bevolking aan het beschermen van het milieu – omdat het in het belang is van ons allemaal.

Op naar de volgende 130 jaar… zodat kinderen kunnen blijven genieten van heerlijke bananentraktaties, verse ananas of een sappige meloen op een warme zomerdag – van een merk dat is opgericht door mensen die samen elke dag hun best doen voor deze planeet en haar bewoners.