Het Blauwe Label

De Fyffes Tijdlijn

1780s - 1900s

Van thee naar bananen;
ons verhaal begint

Discover More
Back
1789

Naar het zuiden, mijn jongen! Vanuit hun basis Perth in Schotland stuurt de familie Fyffes de jonge Henry naar Londen om daar als 'Kruidenier en theehandelaar' een nieuwe zaak te openen.

1887

Ida, ik heb een idee... Edward Wathen Fyffe (de achterkleinzoon van Henry) neemt zijn vrouw Ida mee naar de Canarische eilanden waar zij moet herstellen van Tuberculose. Tijdens hun verblijf daar is hij zo onder de indruk van de kwaliteit en de smaak van bananen dat hij terplekke besluit om in Londen een importhandel te openen voor telers die nieuwe markten willen verkennen. Ida herstelt volledig.

1888

De eerste twee kammen:Edwards eerste kleine verscheping van twee kammen bananen arriveert op het kantoor van E.W. Fyffes & zonen, 148 ½ Fenchurch Street. De zaak groeit zo snel dat Edward al spoedig geen tijd meer heeft voor thee!

1900

Nu ook in Ierland: De eerste Fyffes bananen arriveren in Ierland.

1901

Dat is cool! De schepen van het bedrijf dat nu bekend staat als Elders & Fyffes worden met koelsystemen uitgerust, waardoor het mogelijk wordt om grotere hoeveelheden bananen op consistente wijze te importeren.

1920s - 1960s

Het eerste fruitmerk ter wereld; Elders en Fyffes wordt Fyffes.

Discover More
Back
1929

Het blauwe Fyffes label wordt geboren! Fyffes wordt het eerste fruitbedrijf ter wereld dat een label op zijn producten plakt.

1945

Bananen voor kinderen: Na de Tweede Wereldoorlog levert het Fyffes schip de SS Tilapa op 30 december weer de eerste commerciële lading van 10 miljoen bananen aan het Verenigd Koninkrijk. De regering is er voorstander van om alle bananen aan kinderen te doen toekomen - een nieuwe generatie die voor het eerst kennis maakt met deze exotische vrucht.

1950

Waarschuwing - Deze banaan moet je pellen voordat je hem eet! - tijdens de moeizame jaren na de Tweede Wereldoorlog is voedsel op rantsoen en zijn bananen zeldzaam. Vanaf 1950 worden bananen alom verkrijgbaar en krijgen ze hun eigen bioscoopreclame, met daarin nuttige tips over hoe je ze moet eten.

1963

Meer dan bananen alleen Fyffes verbreedt zijn horizon en gaat ook in andere fruitsoorten en groente doen.

1968

Eén stem De formatie van Fruit Importers of Ireland onder leiding van Neil McCann is een feit. De groep distribueert toonaangevende merken uit de hele wereld op exclusieve basis.

1969

Fyffes Group Ltd: Elders & Fyffes Ltd. wordt Fyffes Group Ltd.

1980s - 1990s

Wij zijn nu een naamloze vennootschap!
Focus op het milieu.

Discover More
Back
1986

Fyffes nv Fyffes wordt overgenomen door Fruit Importers of Ireland (FII) en de naam wordt veranderd in Fyffes PLC. (public limited company=nv)

1997

Onze ‘Code of Practice: Fyffes introduceert zijn ‘Code of Practice’ waaraan zijn bedrijven en contractuele partners zich dienen te houden. In deze code zijn strenge voorschriften vastgelegd met betrekking tot product, mens en milieu.
Fyffes neemt Velleman & Tas BV over (opgericht in 1850), één van Europa’s voornaamste bananen distributiebedrijven en het grootste Nederlandse bedrijf voor de handel in verse producten.

1998

Fyffes Bio – gegarandeerd natuurlijk! Fyffes legt zich toe op de productie van biologische producten en de eerste bio-bananen komen naar het Verenigd Koninkrijk.

1999

Fyffes sluit zich aan bij de EurepGAP Als onderdeel van zijn toewijding aan eerlijke handel en focus op internationale certificering, wordt Fyffes lid van EurepGAP (Nu GlobalGAP).

2000s

De eerste in Fair Trade; Fyffes organic Bio doet zijn intrede

Discover More
Back
2000

Fyffes is de eerste met Faitrade Fyffes werkt samen met Fairtrade om zo de eerste Fair Trade bananen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. (Al snel worden ze de grootste importeur van Fairtrade bananen in de UK en later in heel Europa).
Fyffes sluit zich ook aan bij de Ethical Trading Initiative (ETI)- een organisatie die zich richt op het verbeteren van de leefomstandigheden van werknemers wereldwijd.

2003

Een nieuwe partner Internationale Fruchtimport Gesellschaft Weichert & Co. KG in Hamburg wordt onderdeel van de Fyffes familie.

2005

Fyffes in Colombia Fyffes gaat een strategische alliantie aan met Uniban SA (het grootste Colombiaanse exportbedrijf voor bananen en plantanen) door een 50/50 aandeel in Turbana Corporation, Florida. Fyffes wordt de op 4 na grootste leverancier van bananen in de VS.

2006

Total Produce Om zich toe te leggen op tropische zaken, splitst Fyffes zijn algemene producten en distributiewerkzaamheden af in een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. – Total Produce PLC begint met de handel op 30 december.

2008

Fyffes houdt vast aan natuurlijke smaak Fyffes bevestigt nogmaals zijn toewijding aan biologische producten als onderdeel van een drijfveer voor sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid.
Fyffes betreedt de markt in de VS voor wintermeloenen door een aandeel van 60% in de Sol Group Marketing, Florida.
Fyffes steunt het UNICEF programma in Mozambique om malaria onder kinderen te voorkomen.

2009

Gefeliciteerd met je tachtigste verjaardag! Op 16 juli viert het merk Fyffes zijn tachtigste verjaardag. Het blauwe label van Fyffes staat voor de hoogste kwaliteit en duurzame productie.

2010s

Groei in Europa, een 130ste verjaardag

Discover More
Back
2010

Weichert viert zijn honderd jarig bestaan Op 10 oktober viert Wiechert GmbH & Co.KG (een joint venture bedrijf van Fyffes in Hamburg, Duitsland) zijn honderdste verjaardag.
Op 16 oktober viert Turbana Corporation (een joint venture bedrijf van Fyffes in Florida) zijn veertigste verjaardag.
Op 19 oktober wordt de Fyffes Group Ltd de eerste bananenimporteur en -distributeur uit het Verenigd Koninkrijk die de Carbon Trust Standard krijgt uitgereikt.

2011

Een sterkere positie in Duitsland In januari koopt Fyffes een aandeel van 33,3% in Fruchtimport van Wylick GmbH in Duitsland - deze verbintenis verschaft nieuwe mogelijkheden in de dienstverlening aan groot- en detailhandel.

2013

125 jaar en nog steeds vitaal! Op 20 september viert Fyffes zijn 125ste verjaardag!

2017

Een nieuw hoofdstuk: Vanaf 17 februari 2017 is ons bedrijf onderdeel geworden van Sumitomo Corporation.